23.03.23

Miten Cushman & Wakefield näkee vuoden 2023 alkaneen Suomessa?

 

Markkina myllertää, mutta asioita tapahtuu! Vuoden 2023 alku on ollut monilta osin lupaava verrattuna viime vuoden jälkimmäiseen puoliskoon, jolloin etenkin kaupallisten kiinteistöjen transaktioissa nähtiin selkeää seisahtumista. Transaktioiden ja vuokrauksen kehityksen välillä onkin ollut viimeisen vuoden aikana nähtävillä selkeä ero: ensimmäinen jumiutui muuttuneissa olosuhteissa, kun taas toinen on säilynyt aktiivisena koko ajan.

Sijoitettavia pääomia löytyy ammattimaisilta sijoittajilta runsaasti, eli halu tehdä transaktioita on suuri. Markkinaparametrien nopeat lyhyen aikavälin liikkeet ja viimeisten viikkojen uutiset aiheuttavat kuitenkin edelleen turbulenssia sijoittajien investointilaskelmissa. Transaktioprosessin läpi kestävän hintanäkemyksen muodostamisessa on haasteita, eli alustavasti sovituista kaupanehdoista kiinnipitäminen on vaikeaa markkinan heiluessa muun muassa käytettävän velkapääoman hinnan muuttuessa. Lisäksi yleinen rahoituksen saatavuuden tiukentuminen ja aiempaan verrattuna täysin erilainen korkoympäristö pitävät edelleen myyjien ja ostajien näkemyksiä hintatasoista erillään etenkin tietyillä kiinteistösektoreilla. Paras kysyntä kohdistuu tällä hetkellä pidemmän aikavälin kehitysaihioihin kuten tontteihin ja rakennusoikeuteen sekä konversiohankkeisiin. Näiden lisäksi logistiikka ja yhteiskuntakiinteistöt ovat erittäin haluttuja kohteita. Osa tahoista uskoo markkinan aktivoituvan nopeammin kuin toiset. Patoutunutta tarvetta tehdä kauppaa vallitsee joka tapauksessa monella taholla, ja uskon itse kauppapiikkiin markkinan aktivoituessa, tapahtui se pian tai sitten tuonnempana.

 

Vuokrausmarkkina on sen sijaan pysynyt jatkuvasti positiivisena ja aktiivisena viimeisen vuoden aikana. Esimerkiksi toimistomarkkinassa moni työnantaja viestii, että henkilöstön vakiintuneempaa palaamista konttoreille tapahtuu edelleen sen jälkeen, kun etätyöt valtasivat työntekoa pandemian aikana. Erilaiset yhtiöt tuntuvat nytsoveltavan monenlaisiakin oppejaan siitä, miten heidän työntekijänsä haluavat uudistuneessa toimintaympäristössä työskennellä. Tämä johtaa tilavaihtoehtojen aktiiviseen kartoittamiseen ja tilojen vaihtamiseen.

 

Miten Cushman & Wakefield reagoi vallitseviin olosuhteisiin?

 

Reagoimme pysymällä jatkuvasti tietoisina ja ajan hermolla markkinasta erilaisilla osa-alueilla toimivien tiimiemme avulla. Meidän tärkein voimavaramme on meidän erinomainen jengimme, eli meidän asiantuntevat työntekijämme. Vaihdamme tietoa toimistollamme tiimiemme välillä erittäin aktiivisesti, analysoimme saamaamme tietoa, käymme erityisiä tilanteita yhdessä läpi yli tiimirajojen ja mietimme tarjottavia ratkaisuja yhdessä. Meillä on sisäisesti erinomainen yhteistyön ja avunannon meininki. Muuttuva markkina luo mahdollisuuksia, ja ensimmäisenä uusia olosuhteita hyödyntämään kykenevät menestyvät useimmiten paremmin. Yritämme auttaa tahoja hyödyntämään vallitsevaa tilannetta parhaamme mukaan ja proaktiivisesti.

 

Rahoitusneuvontapalvelumme on omiaan ympäristössä, jossa rahoituksen löytämiseksi on monessa tapauksessa pystyttävä kaivamaan ratkaisuja pintaa syvemmältä. Uusia rahoittajia ja uudentyyppisiä innovatiivisia rahoitusratkaisuja pyrkii enenevissä määrin Suomeen. Kansainvälinen tiimimme toimii tässä yhtenä erinomaisena suunnannäyttäjänä edelleen nopeasti kansainvälistyvillä markkinoillamme.

Kaupungin aktiivisin ja dynaamisin vuokraustiimimme taas saa tarjottua parasta palvelua ja parhaita tilaratkaisuja, oli sitten kyseessä kiinteistön omistaja tai vuokralainen ja kyseessä retail- tai toimistotila. Tässä ainoastaan kaksi pientä esimerkkiä siitä, mihin aktiivisella, avoimella, joustavalla, keskustelevalla ja asiantuntevalla työllämme pyrimme ja pystymme erinomaisen jengimme kanssa.

 

Juuso Pietilä
Managing Director
Cushman & Wakefield

 

 

Etkö löydä etsimääsi?

Ota yhteyttä meidän asiantuntijaan.